Werking

De Koninklijke Stadsharmonie Roeselare bestaat uit 3 groepen van muzikanten: de Harmonie, het Jeugdensemble en het Percussie-ensemble. We stellen u graag de werking van onze 3 groepen voor.

De Harmonie heeft ca. 60 leden in haar rangen. De wekelijkse repetities gaan door op vrijdagavond tussen 20.15u en 22.00u in het lokaal ‘cc Gudrun’ in de Cichoreistraat 31.

Sinds 1999 heeft dirigent Ignace Vanderschaeghe de muzikale touwtjes in handen. Naast de jaarlijkse concerten in ‘CC De Spil’, verzorgt de harmonie ook marsoptredens met begeleiding van het percussie-ensemble o.l.v. Stefaan Raes. Vaak zijn er ook andere optredens zoals kioskconcerten op de Grote Markt, de Westlaanpromenade, optredens met Marcel Vanthilt en één met Henk Rijkaert,…. We traden ook op in het buitenland, o.a. in Lille en maakten een concertreis naar Appiano Gentile (Noord-Italië).

Het lenteconcert biedt een podium aan zowel jeugdensemble, percussie-ensemble en grote harmonie. In het najaar is er meestal een themaconcert (o.a. recent nog een filmconcert, In Flanders Fields, Roeselare zingt,…) of een Kerstconcert.

In zijn lange geschiedenis (ontstaan in 1867) heeft de Koninklijke Stadsharmonie muzikale kwaliteit steeds hoog in het vaandel gedragen. Op vele tornooien kwam de harmonie als laureaat uit de bus. In het laatste decennium werd de harmonie bevestigd in de ere-afdeling (Menen 2002), en werd ze laureaat in Leuven in 2006. De harmonie was in 2007 bij de 15 provinciaal geselecteerde orkesten van het provinciaal muziekfestival. In oktober 2012, haalde de Koninklijke Stadsharmonie een eerste prijs met onderscheiding (88,50%) op de provinciale orkestwedstrijd in Vichte.  En heel recent, in 2017, vierde de harmonie haar 150-jarige bestaan.

Het percussie-ensemble van de Koninklijke Stadsharmonie Roeselare bestaat momenteel uit 20 enthousiaste slagwerkers.
Wekelijks komen zij samen op zondagmorgen vanaf 10u30 tot 11u45 om te repeteren o.l.v. instructeur Stefaan Raes.
Van 10u30 tot 11u repeteren 'de beginners' en daarna repeteert de hele groep.

Het percussie-ensemble verzorgt marcherende optredens samen met de Koninklijke Stadharmonie maar daarnaast treedt het ook wel eens op ter gelegenheid van een concert.
Soms neemt het percussie-ensemble ook deel aan bepaalde manifestaties zoals ‘Drumaholic’ van Vlamo West-Vlaanderen.

Het instrumentarium bestaat uit alle ritmische percussie-instrumenten af en toe eens aangevuld met melodisch slagwerk.
Ze zijn steeds op zoek naar een afwisselend en boeiend repertorium dat door de leden graag wordt gespeeld.

Het jeugdensemble telt 30 leden en repeteert wekelijks op zondagmorgen van 9u tot 10u15.  Het staat onder leiding van Jitse Coopman.  Naast talrijke optredens in concertvorm worden ook geregeld andere activiteiten ingericht zoals muziekdagen, muziekkampen,...